Hatta belki de bir kaç kez daha... Ama değer mi? Evet!
"Arkadaşım" Ebru ile beraber geçen iki hafta, tüm güzelliklerinin yanında, yeni bir tasarımında oluşmasını sağladı. Baykuşlar, sevgimizi pekiştirdikçe her yerde karşımıza çıkar oldular. Evet neye ilgi duyuyorsak en çok onu algılarız ama bu gerçekten farklı bir hal aldı. Koskoca yük gemisine neden bir baykuş konsun ki?
Tamamen özgün bir tasarım diyemeyiz, takip ettiğim http://vintagefern.blogspot.com/ yazarının, San Francisco'da bir fuardan aldığı bu deri çantadan esinlendik.
Bloğu gezerken kaydetmiş ama benzer bir çanta dikmeye başlamaya cesaret edememiştim. Arkadaşımın varlığından cesaretlenerek; biz de kumaştan benzer bir çanta yapsak dedim, ve başladık! Hadi birimiz deli öteki de ona uymasa?? Tamamlanması dört ya da beş gün sürdü sanırım. Bu kadar uzun sürmesinin nedeni, arada verilen bir sürü moladan kaynaklı elbette ama gerçekten sabır ve emek isteyen bir çalışma.
Çizimle başladık, dağınık zamanlarda çalıştığımızdan fotoğraflar yeterince ayrıntılı olamadı maalesef. Sıcaklar hafifleyip, dikiş odamı düzenler düzenlemez, daha ayrıntılı fotoğraflarla bir tane daha yapmak istiyorum. Çantamız dokuz parça kalıptan oluşuyor.
1. 36cmx34cm ön ve arka parça
2. 6cmx104cm Yan ve alt parça..
Aynı ölçü ve adetlerde astar.
3. 12cmx36cm kapak 2 adet. (Kapağı çift kat yapma nedenimiz daha kalın olmasıydı ama yeterli olmadı, kapağı tela ya da sert başka bir kumaşla güçlendirmek iyi olacaktır.)
4. Çift kat ve ölçüleri çizim üzerinde belirlenecek 2 adet kanat.
5-6. Kanatlar üzerinde 12, kuyruk bölümünde 5 adet küçük (5cm en- 6cm boyunda),
gövde üzerinde 23 adet büyük (7cm en- 8cm boyunda), işin en zor ve güzel gözüken kısmı tüyler.
7. Keçe gibi kalın bir kumaştan yada tela ile güçlendirilmiş iki kat kumaştan 1 adet burun.
8-9. Farklı iki renkte, bir büyük bir de küçük daireden oluşan gözler. Gözleri yerleştirdikten sonra, görsel olarak zenginleştirmek istedik ve birer de düğme ekledik.
Son olarak, uzun kısmı 4,5cmx108cm, karşı taraftaki kısa kısmı 4,5cmx15cm olan askılar.
Kalıpları çıkardıktan sonra sıra geldi kumaş seçmeye, kumaşların çok ince olmaması çalışırken ve duruşun bozulmaması için oldukça iyi oldu, gözler ve burnu kullanılmayan bir gömlek ve artmış kumaş parçalarından yaptık. Diğer kısımlar için 3 farklı renk kumaş, astar için eski beyaz bir çarşaftan faydalandık ;) Gövde ve askılar, kapak, yan parça ve kanatlar, tüyler farklı renklerde.
Kolay kısım bitmişti ve şimdi biraz uğraşmak ve söylenmek gerekiyordu. Tüm parçarı kestik. Kapak, kanatlar ve tüyleri dikip ters çevirdik ve ütüledik. İki çanta 46 büyük, 34 küçük tüy, bunları kesmek, dikmek, tersini çevirmek, tersini çevirmek için çıt atmak, ütülemek, üzerlerine nakış yapmak, bitmeyecek sandığınız zor zamanlara benziyor, bitiyor ve çok büyütmüş, çok söylenmişiz diyoruz...
Tüm parçalar dikilip hazır hale geldikten sonra çantanın ön yüzüne yerleştirip diktik. Kalın kumaşları dikebilme özelliği olmasına rağmen dikiş makinası oldukça zorlandı ve iki çantada, iki iğne kırdık.. Astarın içe gelecek kısmının her iki tarafına da cepler ekledik. ve son olarak arka ve yan parçaları, astarı, kapağı birleştirip, askılarını taktık.
O kadar çok sevdik ki bittiğin kolumuza takıp çıktık dışarıya, o günden beridir de başka çanta kullanamıyorum...Özlem
Geriye dönüp baktığımda, Özlem'in de dediği gibi, harika geçen kısacık bir zamana nasıl oldu da sığdırdık bu çalışmayı anlamış değilim. Ne iyi olmuş da Özlem'in çılgın fikrine uymuşum. Tam bir el emeği göz nuru oldu bu çanta. Ben de şimdi bu sevimli baykuşa değişik yerler gezdirip, iki kumaş parçasıyken elimizde kişilik bulmuş bu garip haliyle yeni yerler tanıtacağım. Oldu olacak, Amelie filminde dünyayı dolaşan cüce gibi "baykuş çantam geziyor" adlı fotoğraf albümü hazırlasaydım.
Çantanın diğer eşi, bir kaç haftalık uzakta geçen zaman dilimde, ikizini özlemeye başladı bile...
Ebru
2 yorum:
Harikasınız siz!!!
Kişi aynasıdır kişinin....
Öz
Yorum Gönder