21 Nisan 2010

Tavuskuşu Kuyruklu Kediler

Mor tutkunu iki insan olarak bu kumaşı ilk gördüğümüzde hiç düşünmeden aldık. Nihayet bir araya gelebildiğimiz ve gelmekle yetinmeyip bir şeyler üretebildiğimiz birkaç güzel günde birer bluz sahibi olduk. Devam eden yazılarımızda, dikiş makinelerinden, kalıp çıkarmaya, kumaş türlerinden, kumaşların nerede bulunabileceklerine kadar aklımıza gelen bir çok konuyla ilgili daha ayrıntılı bilgiler vermeye çalışacağız. Ama şimdi bu garip ve sevimli yaratıklı kumaşımızın macerasını paylaşalım.


Bir kumaşı gördüğünüzde, desen ve türüne bakarak onunla ne yapacağınıza dair az çok fikriniz oluyor. Biz de en kolay kalıp çıkarma yöntemini içinde barındıran "Burda" dergilerini karıştırarak tarzımıza uygun bir bluz bulup kalıbını çıkararak iki farklı şekilde diktik. Burda dergileri çok sayıda model içeriyor ve açıklamaları da gayet iyi. Modeli seçtikten sonra derginin teknik çizim kısmında belirtilen noktalardan modelin zorluk derecesine
bakarak kararınızı yeniden sorgulayabilirsiniz. Bir ve iki noktalı ürünleri yapmak çok kolay fakat üç noktalılarda tekrar düşünmek gerekebilir, hele ki dikiş dikmeye yeni başlamışsanız.
Dergi içindeki açıklama bölümüne bakıp hangi paftadan hangi renk kalıpları çıkaracağınızı, dikiş payı verilip verilmediğini ve düğme, lastik gibi gerekli diğer materyalleri öğrenebilirsiniz. Ardından parşömen ya da milaj kağıdına belirtilen kalıpları çıkarabilirsiniz.
Dikiş payı kalıp içerisine dahil değilse isterseniz kumaşı keserken sabunla çizerek, isterseniz kalıp çıkarırken şablonlama yaparak 1-1.5cm dikiş payları bırakabilirsiniz. Bu paylar etek ucunda 3-6cm aralığında değişebilir.
Kalıplarınızı çıkarıp kestikten sonra, kumaşınızın üzerine dergide gösterilen biçki planlarına göre yerleştirip iğneleyerek kesebilirsiniz.


Kumaşı kestiniz ve bence işin yarısı bitti..
Dikim aşamalarını yine dergide yer alan işlem sırası bölümünü takip ederek yapabilirsiniz ancak yeni başlayanlar için bazen bu durum karışık ve anlaşılmaz olabiliyor. Bir çok şey gibi dikişin de bir dili var. Bluz dikerken genellikle önce omuzları birleştiriyor ve yakayı tamamlıyoruz. Kollarda büzgü ya da farklı bir işlem yapılmıyorsa, omuza kalıpta yer alan çizgileri üst üste getirerek dikiyor, yan dikişleri ve kol dikişlerini yapıyoruz.
Kol ve beden uzunluklarını prova ile belirleyebilirsiniz. Eğer daha önce kullanmadığınız bir kalıp kullanıyorsanız tüm dikişleri makina ile dikmeden önce teyellemenizi ve prova etmenizi öneririm. Bluzun orjinal modeli Ebru'nun diktiği gibi kol ağızları ve etek uçları lastikli şekildeydi. Ben dikişleri dikilmeden giyip denediğimde, “bu benim için harika” dediğim için lastik geçirmedim.
Böylece iki farklı model elde etmiş olduk.. Dikim süreleri verdiğimiz araları çıkarırsak yarım gün kadar sürdü diyebiliriz. Dikiş dikmek sabır, dikkak ve emek istiyor. Bittiğinde ise mutluluk veriyor. Hiç bir mecburiyet olmadan sadece sevildiği için yapılan her uğraş insanı bir çok gündelik düşünceden sıyrılıp huzur ve sevinçle sarabiliyor. Yapılan ne olursa olsun bitirip karşısına geçmek, ona bakmak ve sonuçtan memnun olmak çok güzel.

Amatör bir günlük yazarı olarak keyifli bir yazı olmuş olmasını hatta işinize yarayacak bilgiler içermesini diliyorum. Ruz :)

8 yorum:

mehtap dedi ki...

Çok güzel olmuşşşş.

Sibel dedi ki...

Marifetli hanımlarsınız ne diyeyim! Yemek pişirmekten başka birşey bilmeyen biri olarak takdir ediyor hayranlıklarımı bildiriyorum:))

Adsız dedi ki...

Yazınız, "Mor tutkunu iki insan olarak bu kumaşı ilk gördüğümüzde hiç düşünmeden aldık." cümlesiyle başlıyor.

Peki ya gördükten sonra satıcı "Metresi 100 Dolar" deseydi ne yapacaktınız :)

Hiç düşünmeden alacak mıydınız?

Güzel bir blog, başıralınızın devamını dilerim.

MorBaykus dedi ki...

Teşekkür ederim sevgili Mehtap, Ece hanım büyüsün anne kız size de dikeriz bir örnek ciciler...

Teşekkür ederim sevgili Sibel, kendine haksızlık ediyorsun bence, harika yemeklerinin yanında kitap ve film yorumlarınıda takip ediyorum hayranlıkla...

Teşekkür ederim sevgili Adsız :)
Kumaşın metresine 100 dolar deselerdi kesinlikle düşünür hatta çok fazla düşünürdük bence :))

Özlem

MorBaykus dedi ki...

İzleyen ve yorum yapan herkese çok teşekkürler...
Özellikle Adsız'a cevap yazmak gereği duydum.

Belki belirtmediğimiz için böyle bir soru sormak gereği duymuş olabilirsiniz ama kumaşlarımızı aldığımız mekan bir semt pazarı olduğu için, "işte bu!" diyerek düşünmeden alışımızın altında da bu neden yatıyor. Bu nedenle düşünmedik ama sevgili Özlem'in de dediği gibi farklı bir mekanda olsaydık çok düşünürdük evet:)
Ben de tekrar teşekkür ederim.

Sevgii Mehtap, Ece'ye de dopdolu, güzel bir hayat diliyorum...
Ebru

Adsız dedi ki...

Gerçekten çok başarılı. Kumaş seçimide harika. Hünerli ellerle birleşince ortaya böyle güzel bir iş çıkmış. Tebrikler. :) Ben de yapmak istiyorum. :) Uzun zaman oldu..
İlhan Akboğa

MorBaykus dedi ki...

Teşekkür ederiz. Bence yapmalasında eminim harika şeyler olur.

özlem

MorBaykus dedi ki...

Teşekkür ederiz İlhan... biz de senin hünerlerini görmeyi isteriz :)
Ebru