19 Aralık 2018

Ukrayna Lviv


  Bu yazıya karar verişimiz üzerinden epey zaman geçti. Yazmaksa bu güne kısmetmiş. Bu süre zarfında Ebru ve Özlem olarak çok güzel anılar biriktirdik. Farklı şehirlerde yaşamamıza karşın birkaç yolculuğumuzu birlikte yapabilmek bizim için harika deneyimlerdi. Paylaşalım ki çoğalsın.

  Uzun bir aradan sonra ekleyeceğimiz bu ilk yazıyı birlikte yazdığımız için; anlatımlarımız, cümlelerimiz, yazının devamında birbirine geçecek. Gelin Lviv’i birlikte gezelim, gidecek olanlara da mekan fikirleri verelim.

Lviv’e ilk olarak 2016 yılının Ekim ayında giden Özlem, bu şehirden çok etkilenmiş, bir sonraki seferde Ebru ile birlikte gitmenin hayalini kurmuştu. 2017 yılında bu hayal ikimiz için de gerçek oldu.
Mayıs 2017’de birkaç fotoğrafçı arkadaşımızın da dahil olduğu küçük bir grup ile bir haftalığına Ukrayna’nın bu güzel şehrini gezdik. Özetle; nefis kahveler, lezzetli yemekler, görkemli binalar ve keyifli anların şehri Lviv'i!

Neden Ukrayna/Lviv?
Türkiye’den bu şehre gitmenin ilk akla gelen artılarını sıralayıp, diğer güzelliklerine fotoğraflarla devam edelim:

  • Ukrayna için vize almak gerekmiyor (hatta yeni kimlik kartınızla, pasaportunuz olmadan giriş yapabilirsiniz) 
  • İstanbul’dan direkt uçuşlar mevcut (Biz biletlerimizi erken aldığımız için oldukça uygun bir ücret ödedik)
  •  Avrupa şehirlerinin alternatifi olmasına rağmen onlara göre fiyatlar makul.

 Gelelim seyahatimizin detaylarına. Lviv’e havanın ısınmaya yüz tuttuğu Mayıs ayında gitmek, üşümeden ve yağmura yakalanmadan gezebilmek adına bizim için uygun bir vakitti. Şansımıza hiç yağmur görmeden yollarda rahatça yürüdük. Havaalanında bizi rehberimiz karşıladı. Türkçe bilen Lvivli bir rehberle gezebilmek bu gezinin güzelliğine güzellik kattı. Aslında Lviv’i hiç rehber kullanmadan, sadece internet üzerinden edindiğiniz bilgilerle de rahatlıkla gezebilirsiniz. Çünkü gezeceğiniz yerler genelde merkezde ve merkezin etrafına yürüme mesafesinde, birbirine oldukça yakın bir alandalar. Şehrin dışına çıkmayacağınız sürece araç kullanmanıza bile gerek kalmaz. En azından biz her yere yürüdük. Merkezde gezecek epey mekan ve tarihi alan bulacaksınız.

Rehberimiz Zoryana  (Harika bir Türkçe'si var)



  Bu ülkeye ilk kez giriş yapacaksanız pasaport kontrolü esnasında sizi tek başınıza küçük bir odaya alabilirler. Buraya nereden ve neden geldiğinizi, nerede kalacağınızı ve yanınızda ne kadar para olduğunu sorabilir hatta paranızı kameraya göstermenizi isteyebilirler. Bu size özel bir durum değil, daha önce bu uygulamadan rahatsız olan arkadaşlarımız olmuştu Bu nedenle hatırlatmak istedik. Sizi burada karşılayan memurun davranışları, memurun tabiatı ile ilgilidir; size soğuk da davranabilir, itici de gelebilir. Bunun dışında genelde güler yüzlü ve yardımcı olmaya çalışan insanlar dikkatinizi çekecektir. Ayrıca taksilerde taksimetre olmadığından gideceğiniz yerin ücretini pazarlık yaparak belirlemenizde fayda var.


Lviv’de konaklama ile ilgili önerimiz ise fiyatların ciddi farklılık gösterdiği dönemlerde, otel yerine ev kiralama seçeneğini değerlendirmeniz. Şu ana kadar hem biz hem tanıdıklarımız, kiraladıkları evlerden oldukça memnun kaldılar. Binalar genelde eski ve hatta bazen bakımsız olsa da dairelerin içleri genelde modern döşenmiş, temiz ve düzenli. Bu detaylara internet sitelerinden rahatça ulaşabilirsiniz. Lviv Ryok Meydanı etrafına dizilmiş evlerden başlayan ve dışarıya doğru büyüyen bir şehir olduğundan meydan üzerinde ya da yakınında bir ev kiralamanız, gece geç saatlere kadar keyifle dolaşmak için harika bir seçenek olur.

Şehir, bir dönem Avusturya’nın egemenliğinde kalmasının etkisi ile o döneme dair pek çok etkileyici binayı içinde barındırıyor. Bu yapılar caddelerde, köşe başlarında ve meydanlarda etkileyici mimarileri ile epey ilgi çekici.  

Nerelere Gidelim?

Rynok Meydanı: 

Rynok pazar meydanı demekmiş, şehir başlangıçta bu meydan ve etrafını çeviren 44 evden oluşuyormuş ve 1998 yılında Unesco Miras Listesine alınmış. Dört köşesinde, Neptün, Adonis, Amphirite, Diana karakterlerinin yer aldığı dört çeşme var. Sürekli canlı olan bu meydanın etrafında ilginç ve keyifli pek çok konsept mekan mevcut. Bu çevrede sokak gösterileri ve hediyelik eşya dükkanlarıyla da karşılaşabilirsiniz.

Ratusha Tower:

Belediye Binası Rynok Meydanı’nın tam ortasında,1381 yılında inşa edilmiş ve saat kulesi 1852’de Viyana’da yaptırılmış. Binanın kulesine çıkarak kuş bakışı şehri izlemek mümkün ama biz iki gidişimizde de bunu tecrübe etmedik.

Theatre of Opera and Ballet – Opera ve Tiyatro Binası:

Bu görkemli bina 1901’de Neo Rönesans tarzında Zygmunt Gorgolewski tarafından tasarlanmış,
Dışında yer alan heykellerin sevinç ve sefaleti simgeledikleri söyleniyor. Binanın içi de dışı kadar görkemli gezmek için turlar olduğu gibi biz burada bir opera ya da bale gösterisi izlemenizi kesinlikle tavsiye ederiz. Biletler oldukça ucuz ve bu güzel binada vakit geçirmek gerçekten büyüleyici. Gitmeden önce biletlerinizi alın. Özlem Lviv’e ilk gittiğinde Kuğu Gölü Balesini izlemiş ve çok keyif almıştı, beraber gidişimizde de Şımarık Kız Balesini yine keyifle izledik. Biletlere linkten ulaşabilirsiniz:

Binanın önünde bir meydan ve uzayıp giden bir park mevcut, zaman zaman park içine küçük kulübeler yerleştiriliyor ve içlerinde hediyelik eşyalar ya da yiyecekler satılıyor. Bu pazarın kurulmadığı zamanlarda ise Lviv’in yaşlı amcaları banklarda domino oynuyorlar. Her haliyle burada vakit geçirmek  güzel olacaktır. Ayrıca bu meydana sık sık sahne ya da ekran kuruluyor. Denk gelirseniz ücretsiz olarak katılabilir, açık havada, müzik eşliğinde bir şeyler içebilirsiniz. Biz Kiev’de yapılan Eurovision’un canlı yayınına denk geldik.

Lviv Italian Courtyard,  Lviv İtalyan Mahkeme Bahçesi:

Rynok Meydanın’da bulunan bu keyifli mekanı bulmakta biraz zorlanabilirsiniz bu nedenle önce adresini yazalım.

6, Rynok Square – Pazar Meydanı, 6 – Włoskie podwórko, Rynok Square

Rönesans dönemi mimarisi ile yapılmış bu binanın içine cüzzi bir para ödeyeceğiniz biletinizle girebilirsiniz. İçeride bir kafe ve harika bir atmosfer var. Biz fotoğraf sergisine denk geldik, fotoğrafları inceledik, kahve içtik ve bol bol fotoğraf çektik. Ayrıca bir etkinliğe hazırlık yapılıyordu ve canlı müzik vardı.


Lviv The Place Of Counts Potoski - Potocki Sarayı:  

Adresi; Kopernika Sokak, 15.

Saray, Fransız mimar Louis D’overn tarafından 1880 yılında Barok tarzında inşa edilmiş.
Önceleri düğün sarayı olarak kullanılmış ve bence harika bir karar verilerek 2002 yılında Sanat Galerisi olmuş. İçeride birçok güzel tablonun yanı sıra görkemli aynalar, şömineler, müzik aletleri de görmek mümkün. Bahçesinde de vakit geçirmeyi unutmayın derim. Biz maalesef denk gelmedik ama her yıl Kitap Formu sarayın bahçesinde düzenleniyormuş.
Son bir bilgi, 1978 yılında çekilen “D’Artagnan ve Üç Silahşörler”  filmi Potocki Sarayının yanında çekilmiş.




The House of Scientists – Bilim Adamları Evi
Bilim Adamları Evi buranın yeni adı, aslında bina kumarhane olarak inşa edilmiş ve uzun süre bu amaçla kullanılmış. Binanın en etkileyici kısmı, kesinlikle cam bir kubbe altındaki oymalı ahşap merdivenleri. Ayrıca yüksek tavanlar, dev aynalar…  Hem fotoğraf çekmek için etkileyici yer, hem de kısa bir zaman yolculuğu hissi veriyor.











Lonsky Prison National Memorial Museum – Lonsky Hapishanesi Ulusal Anıt Müzesi:

İnsanlığın utanç merkezlerinden biri daha, oldukça acıklı hikayeler barındırıyor. Belki de her fırsatta savaşmaya kalkışan, kahramanlığa öykünen insanoğluna bu yaşananları tekrar tekrar izletmeli, göstermeli, hissettirmelidir.
Müze, 1939-1941 yılları arasında Sovyetlerin ve 1941-1944 yılları arasındaki Nazi Almanlarının kullandığı bir hapishane ve sorgulama tesisi. Her iki rejim tarafından kitlesel infaz ve işkence için kullanılmış. Hücreler ve sorgu odalarını görüyorsunuz.  Bazı hücrelerde fotoğraf ve basın belgeleri, cezaevi operasyonları anlatan materyaller var.
Biz buraya kendi rehberimizle gittik ama ama burada İngilizce konuşan bir rehber mevcut. Giriş ücreti yoktur ancak bağış kabul edilir.



Lviv Tren İstasyonu:
Ukrayna içi seyahatler için önerilen istasyona, biz gezmek için uğradık. Hem içi hem dışı oldukça güzel bir bina ve tren peronları hem fotojenik hem de etkileyici. Yolculuk eden insanları o telaşın içinde telaşsıza durup izlemek bana hep keyif verir.



Seasons House – Mevsimler Evi:  
Açıkçası bu binanın içine girmedik, ne amaçla kullanıldığını da bilmiyoruz, fakat önünden geçerken rehberimiz binanın kabartmalarından bahsetti ve ben bu kabartmalardan da binanın kapısından da çok etkilendim. “Geç klasisizm” stilinde yapılmış ve 19.yy’da yenilenmiş. Dört katlı binanın ikinci katında Choronos’un tasviri olan bir kabartma mevcut. Choronos zamanı yarattığı ve zamanda seyahat ettiği söylenen Yunan mitolojisi Titanlarından biri. Bu kabartmanın yanında yer alan dört figür daha var. Burada da insanların günlük hayatlarından alınan sahnelerle dört mevsim betimleniyor. Üst katında da burçları simgeleyen kabartmaları görebilirsiniz.




Kutsal Mekanlar/Kiliseler

Lviv The Chapel Of The Boim Family – Boim Şapeli
Lviv’de şarap ticareti yapan Macaristan asıllı tüccar George Boim ve ailesine ait şapel,  Andrzej Bemer tarafından tasarlanmış ve 1615 yılında kutsal bir yer olarak ilan edilmiş.
Şapelin tepesinde az da olsa görülebilen “oturan İsa heykeli” var, altında Latince olarak “Yaya dur ve düşün senin dertlerin benim dertlerimden daha mı büyük” yazıyormuş. Rehberimizin söylediğine göre, şapelin tamamını kaplayan kabartmalar İncil’den sahnelermiş ve bu okuma bilmeyen insanlar İncil’i anlasın diye yapılmış.





St. George’s Katedrali:
St. Yura Meydanı, 6 – St. George’s Cathedral, Sviatoho Yura Square, 5, Lviv, Ukrayna, 79000

Ivan Franko parkının yukarısında Yura Meydanında yer alıyor. Merkezden yirmi dakika yürüme mesafesinde. Rokoka tarzında inşa edilmiş bu etkileyici katedrali mutlaka görün deriz.  Heykellerin süslemeleri Ukraynalı ünlü heykeltıraş Johann Pinzel’e ait. Pinzel için Ukrayna’nın Michelangelosu deniliyor. Bir sonraki Lviv yolculuğunda onun eserlerini görmek üzere müzesine gitmeyi notlarımız arasına ekledik.
Büyük katedralin bahçesinde Lviv’in en eski çan kulesi ve Metropolitin odası yer alıyor. Katedralin içi de dışı kadar etkileyici. 








St. Olha and Elizabeth Kilisesi:
Kropyvnyts'koho Square, 1, L'viv, L'vivs'ka oblast, Ukrayna, 79000

Teodor Talowski tarafından Neogotik tarzda inşa edilmiş. Dışı oldukça gösterişli ve süslü olan katedralin içi, dışı kadar süslü olmasa da görkemli. Bu gotik katedral için önerimiz, kulesine çıkmanız ve manzaranın keyfini çıkarmanız olacaktır.
Katedralden sonra önce hapishaneye sonra tren istasyonuna yürüyerek ulaşabilirsiniz. Tren istasyonundan şehir merkezine yine yürüyebilir ya da otobüse binerek dönebilirsiniz.
Otobüse binecekseniz küçük bir not: Otobüste şoförün arkasında küçük bir çekmece bulunuyor. Oraya bilet paranızı koyup kapağı kapatıyorsunuz. Ardından tekrar açıp, biletinizi alıyorsunuz. Bileti gişeden ya da otobüsten almak arasında çok az fiyat farkı var, fakat burada ulaşım zaten ucuz. 



Dominican Katedrali ve Manastırı:
Muzeina Square, 1, L'viv, L'vivs'ka oblast, Ukrayna, 79000

Jan de Witte tarafından Barok tarzında inşa edilmiş.
Prens Lev ile evlenen Katolik Macaristan Prensesi Costance, kralın mezhebine (Ortodoksluk) geçmek istemediği için Dominik Katolik katedral ve manastırı inşa edilmiş.
Kilisenin girişinde "SOLI DEO HONOR ET GLORIA" yani ‘Tanrı ve zafer’ yazıyor.

Kendisinden daha sonra bahsedeceğimiz ressam Nikifor Krynicki'in heykeli, bu katedralin bahçesinde bulunuyor..



Ermeni Katedrali:
Virmens'ka St, 7/13, L'viv, L'vivs'ka oblast, Ukrayna, 79000

Merkeze yakın bu kilisenin özellikle iç mekanı çok etkileyici. Pencerelerden süzülen ışıklar, tavan ve duvar süslemeleri diğerlerinden farklı ve çok güzeller. Kilisedeki resimlerden özellikle ilgimizi çeken, Jan Henryk de Rosen’e ait olan Aziz Odilon Cenaze Alayı isimli fresk. Sevgili rehberimiz ve ne mutlu artık arkadaşımız olan Zoryana'nın anlatımı ile daha da anlam kazanan bir çok şeyden biri olan bu freskin hikayesi şöyle:
Azizin naaşını taşıyan en öndeki kişi geçmişi simgeliyor ve artık geçmiş, yüzünü dönmüş bizimle ilgilenmiyor. Ortadaki kişi şimdiki zaman, yüzü bize dönük, gözlerimizin içine bakıyor sanki. Son kişi ise geleceğimiz, onu göremiyoruz hiç... Son olarak arkadaki iki genç çocuk hayatın devam ettiğini simgeliyor... Yani anlatım farklı farklı olsa da birçok eserde sembolize edildiği gibi; biz sadece bugüne, hatta bu ana sahibiz diyor. Bir de geleceğin yüzünün, ressam Jan Henryk de Rosen’a ait olduğu söyleniyor.





Bernardine Kilisesi:
Soborna Square, 3А, L'viv, L'vivs'ka oblast, Ukrayna, 79000

Mimar Paweł Rzymianin tarafından Rönesans mimari tarzında inşa edilmiş.
Hem dışı hem de içi oldukça görkemli. Binanın arka bahçesine açılan giriş yolu boyunca yapılan tahta köprü ve tahta yollar bir o kadar görülmeye değer. Bu yolun tahta olmasının nedeni, at nallarının ses çıkarmaması ve rahatsız etmemesiymiş.

Nefis etler yiyebileceğiniz The First Lviv Grill Restaurant’da kilisenin arkasında yer alıyor.


Sts.Apostles Peter and Paul Garrison Church Former Jesuit Church



Kafeler ve Restoranlar

Glory Cafe
Mitskevycha pl. 1, Lviv 79005, Ukrayna

Ben Özlem. Lviv'e ilk gidişimizde, henüz nefis krepler, omletler ve sandviçlerle tanışmamışken Türk kahvaltısı yapabileceğimizi düşündüğümüz bu yeri, sahibi Türk olduğu için merak ettik.  Kahvaltı güzeldi güzel olmasına, ama fiyatlar Lviv standartlarının üstündeydi. Lviv’de gördüğümüz ilk ve tek asık suratlı personellede burada karşılaştık. Bu nedenle diğer gelişlerimizde buraya hiç uğramadık.

Lviv Coffee Mining Manufacture
Rynok Square, 10, L'viv, L'vivs'ka oblast, Ukrayna, 79000

Burası hemen meydanda yer alıyor. Harika kahveler içebilir çeşitli sürprizlerle karşılaşabilirsiniz.
Mekanın girişinde kasalar ve alışveriş edebileceğiniz kahve ve kahveye dair her türlü ürün yer alıyor.

Kasalardan devam edip içeri doğru ilerlediğinizde oturabileceğiniz masalar ve güzel aksesuarlarıyla kafe bölümü yer alıyor. Buradan ilk sola dönüp merdivenleri indiğinizde ise kahvenin madenden çıkarıldığına dair ilgi çekici bir konsept yaratılmış. Bu katın girişinde elinize önünde aydınlatması olan bir baret veriyorlar. Devam eden tünellerde madenciliğe dair aksesuarlarla fotoğraf çektirebiliyorsunuz.  Ardından, bu dehlizler, yer altında bulunan bir başka kafe bölümüne açılıyor. Buradaki loş ortamda, sert müzikler ve alev makineleri ile üstü yakılan kahveler içilebilirsiniz.
Bir üst katta seraya benzeyen çok keyifli bir kafe daha var. Biz genelde bu bölümde oturmayı tercih ettik. Türk kahvesi sevenler burada Lviv style coffee deneyebilirler.






FIXAGE CAFE MUSEUM
Kniazia Romana St, 6, L'viv, L'vivs'ka oblast, Ukrayna, 79000

Burası Lviv'e ikinci gidişimizde bizi rehberimizin götürdüğü ilk kafe. Bu gelişimiz fotoğrafçı arkadaşlarımızla birlikte olduğu için oldukça anlamlı bir başlangıçtı. Çünkü  burası aynı zamanda bir müze ve tüm mekan, çeşitli dönemlere ait fotoğraf makineleri ile dekore edilmiş. Üstelik denk geldiğimiz keman dinletisiyle yediğimiz yemekten memnun kaldık.



Churrasco Grill & Beer
Halytska St, 13, L'viv, L'vivs'ka oblast, Ukrayna, 79000

Burası Lviv'e ilk gelişimizde tesadüfen bulduğumuz, meydana çok yakın ve keyifli bir mekan.
Kavanozda servis edilen biraların yanında aperatif olarak kurutulmuş balık ikram ediyorlar. Biz et ve tavuklu yiyecekler denedik ve çok beğendik.


Pravda Beer Theatre
Torhovyy Dim Tsipperiv, Rynok Square, L'viv, L'vivs'ka oblast, Ukrayna, 79000

Defalarca gittiğimiz harika mekan burası.  Rynok meydanında yer alıyor ve gece saat ikiye kadar açık.
Hem hediyelik eşya satın alabilir hem de farklı bira çeşitlerini deneyebilirsiniz. Giriş katında büyük bira üretim tankları göreceksiniz. Bu tanklar kullanılıyor mu bilmiyorum, ama mekana çok yakıştığı kesin.
Üst katlarda her gün 20:00 - 22:00 arası çok keyifli müzik yapan Pravda Orkestrasını dinleyebilir, hatta bir şarkıda onlara eşlik eden personeli izleyebilirsiniz. Başka bir şarkıda da size dağıtılan boş plastik şişelerle şarkıya ritim tutacaksınız.
Menüde yer alan birçok yemeği, atıştırma tabağını ve birayı denedik sevmediğimiz hiçbir şey olmadı. Lviv'de buraya mutlaka uğramanızı ve canlı müziğin ruhuna kendinizi bırakmanızı tavsiye ediyoruz.




Kryivka
Rynok Sq., 14, Lviv 79000, Ukrayna

Belediye binasının karşısındaki bu mekan askeri bir temaya sahip ve yine ilgi çekici. Lviv’e ilk gidişimizde buraya defalarca uğramak isteyip, önünde uzayıp giden kuyruğu görünce ertelemiştik.  Son günümüzde Pravda’da bolca eğlenip buradan çıktıktan sonra, kasım ayının soğuğunun da etkisiyle, kahve içmek için yakın bir mekan bulmak için hemen birilerine ‘nerede kahve içebiliriz’ diye sorduk ve bize bu kafeye yönlendirildik. Hep merak ettiğimiz bu yere planlamadan böylece uğramış olduk. Kafenin giriş kapısını çaldığınızda, kapıdaki küçük pencere çalıyor ve pencereyi aralayan asker size şifreyi soruyor. “Slava Ukraine” “Çok yaşa Ukrayna” demezseniz sizi içeri almıyor. Şifreyi söylediğiniz anda kapıyı açıp size oracıkta bir shot votka –sanırım ballı- ikram ediliyor. Böylece içeri alınıyorsunuz. Burada kahveler de oldukça lezzetliydi. İçeridekilerle beraber Slava Ukraina diyerek bol bol kahve fincanlarımızı kaldırdık.

Red Pepper Restoran
Sichovykh Striltsiv St, 5, L'viv, L'vivs'ka oblast, Ukrayna, 79000

Defalarca gittiğimiz favori mekanlarımızdan bir diğeri. Çok keyifli, lezzetli. Burada yemek önerilerimiz; California Roll suşi,  sıcak suşi, soslu tavuk ve şarap. Diğer yemeklerinin de iyi olduğunu tahmin ediyoruz 





House of Legends
48, Staroievreiska St, L'viv, L'vivs'ka oblast, Ukrayna, 79000

Burası bir baca temizleyicisinin eviymiş ve terastaki uçan araba ona aitmiş. Lviv’in konsept mekanlarından biri olan bu bina Efsaneler Evi. Her akşam saat sekiz- dokuz civarında binanın ön cephesinde küçük bir gösteri yapılıyor. Minik bir tramvay ışıklarını yakarak cephe boyunca gidip gelmeye başlıyor. Ardından binadaki ejderha figürü ateş püskürtüyor. Her gün aynı saatlerde bunu izlemek için orada toplananlar Ukraynalılar, kendi dillerinde ondan geriye doğru sayıyorlar. Saati konusunda kesin bilgi alamadığımızdan sadece bir kez denk gelebildik. Bir diğer efsane de binanın önünde duran Melon şapkalı amcanın düğmelerine dokununca dileğinizin kabul olacağı yönünde.  Dileğinizden sonra size değişik bir içecek ikram ediyor. Binanın alt katı kitap ve hediyelik eşya dükkanı, üst katlarında kafe ve restoranın devamı var. Biz bir şeyler yemedik, ama çatısına çıktık manzarayı izledik. Terasa kadar çıkmanızı tavsiye ederiz.






The Most Expensive Galician Restaurant -
Rynok pl. 14 | 2nd Floor, Lviv 79008, Ukrayna


Bu restoranın sloganı “The world of esoteric; sometimes called masons” yani “Ezoterik dünyası, bazen de mason.” Gerçekten görmeniz gereken bir yer. Arka bahçesini aydınlatan duvarda asılı, gerçek boyutlarında bir araba var. Bu mekanın en ilginç kısımları ilginç bir şekillerde dekore edilmiş tuvaletleri. İki tuvalete de mutlaka girin. Bir çeşit yemeğini denedik çok farklı değildi ama şarapları ve çayı çok çok güzeldi. Menüyü aldığınızda fiyatlar sizi korkutmasın diğer yerlere nazaran biraz daha pahalı evet ama menü fiyatlarında bir sıfır fazladan koyulmuş. Bunu okumayan arkadaşlarınıza hoş bir sürpriz yapabilirsiniz. Mekanın bir sürprizi daha var ama o da bizden size olsun ikinci kata çıkın ve kapıyı çalın.





Masoch Cafe – Mazo Kafe
Serbska vul. 7, Lviv 79008, Ukrayna

Mazoşizmin isim babası Lviv doğumlu yazar Leopold von Sacher-Masoch’un anısına açılmış kafenin önünde, yazarın cebine elini sokabildiğiniz bronz heykeli sizi karşılıyor. Tüm dekorasyon, tatlılar, çalışanlar cinsellik ve mazoşizm üzerine kurgulanmış. Bazı küçük kırbaç şakalarıyla karşılaşmanız da olası.


Drunk Cherry
Rynok pl. 11, Lviv 79008, Ukrayna
Rynok meydanında, kapısında bulunan birkaç masaya cam kadehler ile servis yapan bir vişne likörü dükkanı. Sıcak ve soğuk alabileceğiniz likörler gerçekten çok lezzetli. Küçük ve büyük şişelerde satın almanız da mümkün. Bence eve götürmek için harika bir hediye. Sloganı: "Cake and cherry house. House of tasty drinks to be merry." (Mutlu olmak için lezzetli içecekler evi.)



The First Lviv Grill Restaurant of Meat and Justice – Cellatın Yeri J
Valovaya st., 20, Lviv 79000, Ukrayna

Et, barbekü ve ortaçağ işkencelerini seviyorsanız buraya kesinlikle gitmelisiniz. Bu restoranın hikayesi şöyle, eskiden cellatlık yapan bir amca, mesleği yasaklanacak kadar vakit geçince, en iyi yaptığı işi yapmak üzere bu et lokantasını açmış. İşkence aletlerine dair bilgileri menüsünden alabilir aletlerin çoğunu mekan içinde görebilir hatta birkaçını deneyebilirsiniz. Özellikle kalabalık bir grupsanız mümkünse bir gün önceden rezervasyon yaptırmanızı öneririz. Çünkü bazen önünde çok uzun kuyruklar oluyor. Kuyrukta bekleyenler için sıcak çay servis ediliyor. Burada önerimiz et ile birlikte kömür ateşinde pişirilmiş sebzeler. Bir de Pravda’nın farklı lezzetli biraları burada da satılmakta. 




Svit Kavy
Katedralna Sq., 6, Lviv 79008, Ukrayna

Boim şapelin arkasındaki sokakta Kiss Point isimli kafenin hemen yanında yer alan bu mekanı özellikle kahvaltı ve kahve için önereceğiz. Krepleri, sandviçleri, omletleri, tatlıları ve kahveleri çok lezzetli. Kasada siparişinizi verip ödemenizi yapıyorsunuz sonra istedikleriniz masanıza geliyor. Yaz aylarında ön bahçeye oturup sokağı izlemek de çok keyifli.


Kufer
Krakivska St., 1, Lviv, Ukrayna

Rynok meydanında Pravda'nın karşı köşesinde yer alan bu kafeye kahvaltı için gittik. Fiyatlar uygun ve yediklerimiz lezzetliydi. Özellikle içinde tatlı bir krem peynir olan krebine bayıldık.


Lviv Handmade Chocolate - Lviv Çikolata Fabrikası
Serbska vul. 3, Lviv 79008, Ukrayna

İlk gittiğimizde en üst katında dantel örtülü masalarda, son gidişimizde dışarıdaki masalarda kahvemizi içtik. İkisi de  ayrı keyif vericiydi. Sadece katlarını gezmek bile güzel olacaktır. Vitrinler dolusu çeşit çeşit çikolata! Her önünden geçişimizde bir bardak bitter ya da sütlü sıcak çikolatanızı alıp öyle devam ettik yolumuza.

Restoranın uyarısı: “Lviv çikolatasını parmaklarınızdan ve dudaklarınızdan peçetelerle silemezsiniz. Dikkatlice ve iyice yalamak şiddetle tavsiye edilir!”



 Baczewski Restaurant
Shevskaya St., 8, Lviv, Ukrayna

Cam çatılı bahçesinde bitkiler ve büyük kuş kafesleri ile çok etkileyici, üstelik açık büfe kahvaltınızı canlı piyano eşliğinde yapıyorsunuz. Fiyatı da oldukça uygun ve bu nedenle çok yoğun, sabah sekiz civarı orada olmanızı öneriyorlar aksi taktirde yer bulmak zor.

Gasova Lampa
Virmenska vul. 20, Lviv 79008, Ukrayna

Rynok yakınında genellikle kalabalık bir mekan. Biz içeriye şöyle bir bakıp çıktık, çünkü basık ve kalabalık görünüyordu.
Binanın önünde, gazyağıyla çalışan lambaları icat eden Ignacy Lukasiewicz ve Jan Zeg’in bronz heykelleri var. Jan Zeg’in heykelinin oturduğu masadaki boş sandalyeye oturup beraber fotoğraf çektirebilirsiniz.

Yurashki
Krakovskaya St., 14, Lviv 79000, Ukrayna

Harika kurabiyelerin yapıldığı ve satıldığı harika bir dükkan.




ROSHEN
Valova street, 4, Lviv, Ukraine

Hem yemek için hem hediye olarak bol bol çikolata ve şeker aldığımız Ukrayna’nın ünlü çikolata dükkanı. Değişen vitrini de her seferinde çok güzel.





Lviv gece kulüpleriyle epeyce ünlü bir şehir ama aynı zamanda bu kulüplere dair olumsuz bir çok yorum duyduk. İnternetten okuyup gidebiliriz dediğimiz üç kulüp oldu,  Rafinad People, MusicLab ve Lviv Fashion Club. Lviv’e ilk gidişimiz cadılar bayramına denk geliyordu. O gece önce Fashion Club’e gittik ve bizden masa için çok yüksek bir fiyat istediler. B u yüksek fiyatla beraber içerideki ortam da pek çekici gelmeyince girmekten vazgeçtik. Daha sonra Rafinad People’a geçtik. Burası hem gece kulübü, hem restoran hem de striptiz kulüpmüş. Giriş 50 Grivna idi, striptiz kulübe gitmek isterseniz bir o kadar daha ödüyormuşsunuz. Saat on civarı orada olmamıza rağmen içerisi oldukça boştu. Girişte geniş bir dans alanı ve bar, devamında sadece masalar olan odalar bulunuyordu ve dekorasyon güzeldi. Buraya oturup bir şeyler içtikten sonra ortamdaki insanların konuşmalarından rahatsız olduğumuz için erken ayrıldık. Belki geç vakitte eğlence başladığı zaman daha iyidir.

MusicLab
Brativ Rohatyntsiv St., 27, Lviv 79008, Ukrayna

MusicLab’a ikinci gidişimizde daha geç bir saat olduğundan mı, kalabalık gitmemizden mi bilemiyorum çok eğlendik.  Mekandaki dekorlar ve  müzik iyiydi kokteyller eh J


Parklar Ve Diğerleri 

Botanic Garden of Lviv University -  Ivan Franco Parkı
Kyryla i Mefodiya St, 4, Lviv, Ukrayna, 79000

Lviv'de keyifli vakit geçirebileceğiniz yemyeşil, düzenli, huzurlu bir park. Yaz aylarında festivaller düzenleniyormuş, biz denk gelmedik. Ama bol bol sincap ve güvercinle karşılaştık.  Parkın içinden geçerek St. George’s Katedrali ve Olha and Elizabeth Kilisesine yürüyebilirsiniz. Parkın hemen yanında yer alan Lviv Üniversitesi’nin içinde de müzeler yer alıyor ve hemen karşısında Bilim Adamları Evi.




Lychakiv Cemetery - Lychakiv Mezarlığı
Mechnykova St, 33, Lviv, Ukrayna, 79000

Avrupa'nın en eski mezarlıklarından olan Lychakiv, 1789 yılında inşa edilmeye başlanmış.
Buraya şehir merkezinden yürüyerek 20-25 dakikada ya da tramvay/taksi ile ulaşabilirsiniz. Taksiye binmeden önce fiyatı konuşmayı unutmayın.

Heykelleri, kabartmaları, şapelleri ve bitki örtüsü ile çok etkileyici bir yer, adeta bir açık alan heykel müzesi. Heykeller farklı tarihlere ve tarzlara ait. Birçok ünlü kişinin mezarının yer aldığı mezarlıkta 300.000’den fazla mezar olduğu söyleniyor. İsterseniz girişte buranın İngilizce haritasını alabilirsiniz, ayrıca rehberli turlar düzenleniyormuş. Heykellerin doğayla sarmaş dolaş olduğu güneş ışığının huzmeleriyle farklı etkiler yarattığı bu yerde bizce saatler geçirilebilir.






Museum of Folk Architecture and Life - Ulusal Halk Mimarisi ve Kırsal Yaşam Müzesi (Shevchenko Parkı)
Chernecha Hora vul. 1, Lviv 79014

Ben Özlem olarak, bu parkı, hem sonbahar hem de ilkbahar mevsimlerinde görebildiğim için çok mutluyum. Dileğim kalan iki mevsimde de görebilmek. Çok büyük bir alanda bulunan bu etnografya müzesinde çeşitli bölgelerden ev, kilise, değirmen, okul gibi binalar bulunuyor. Uygun bir fiyat karşılığında atla kısa bir tur atabilir gölde yüzen kuğuları ve harika doğayı keyifle izleyebilirsiniz. Bazı evlerin içinde yerel aksesuarlar satılıyor. Ayrıca içeride yiyecek, içecek alabileceğiniz bir yer yok ama girişin hemen karşısında küçük bir kafe mevcut. Özellikle güzel bir havada gittiyseniz yanınıza atıştırmalıklar almanızı önerebiliriz. İlk gidişimizde şehir merkezinden taksi ile ikinci seferinde Lychakiv Mezarlığı’ndan yürüyerek ulaştık. Mezarlığa yakın olduğundan aynı gün gezilebilir, ama iki konum da uzun vakit geçirileceğinden güne erken başlamakta fayda var.









Nikifor Epifaniusz Drowniak
Dünyanın en iyi ilkel (primitive) ressamlarından biri olarak kabul edilen Krynicki 1895-1968 yılları arasında yaşamış.
Çocukluğu aşırı fakirlik ve zor koşullarda geçen sanatçının duyma ve konuşma problemi oluşmuş.
1. Dünya Savaşı ardından yetim kalmış ve kendisine kötü davranan, alay eden halktan uzaklaşarak, kendisini fiziksel ve duygusal olarak izole ederek üretmeye devam etmiş.
Genellikle çok küçük boyutlarda olan eserlerini, kendisine verilen her hangi bir kağıda, Avusturya ofis formlarına, okul fotokopilerine, çikolata paketleri, sigara kutuları
ve ambalaj kağılarının üzerine ve sıklıkla çift taraflı kullanarak yapıyormuş. Çok düşük fiyatlara sattığı eserleri ilk kez Ukraynalı ressam Roman Turyn tarafından farkedilmiş. Turyn bazı suluboya resimleri Paris'deki arkadaşlarına gönderir, çok etkilenirler ve kişisel bir sergi düzenlemek isterler ama başarılı olamazlar.
Daha sonra Lviv'daki Ukrayna Ulusal Müzesi tarafından 1932'de düzenlenen Lvov ve École de Paris ressamlarının sergisine “küçük resimlerini” dahil etmeyi başarırlar. 

"(Nikifor) her zaman, en azından üç renk kombinasyonunu içeren her resminde çalışır, bunlar çok tuhaftır, ama aynı zamanda kusursuzdur.
Onların tuhaflığı, resmin soyut yaklaşımından gelir, ama bu soyutlama hiçbir şekilde Gerçek olmayan dünya onun dünyası her zaman mükemmeldir.
Bununla birlikte, kendisini resimden yaratabilmesi için kendisini nesneden ayırmak gerektiğini bulmuştur ".
Jerzy Wolff 


Nikifor Epifaniusz Drowniak bu heykelinde gökyüzünü gösteriyor  ve diyor ki yetenek Tanrıdan gelir...

Rehberimiz, insanların bu parmağı kendisine yetenek bahşedilmesi için tuttuğunu söyleyince, biz de hemen denedik tabii.



Ivan Fedorov
Moskova'da doğan Fedorov Ukrayna'ya gelir ve ilk kitabı burada basar, ilk baskının 400. Yıl dünümü 1977'de onun anısına bu heykel yapılır.
Bu gün heykelin bulunduğu alanda ikinci kitaplar, plaklar ve kart postallar satılıyor. Biz buradan plaklar aldık.






Gezimizin Lviv dışındaki şatolar ve Aşk Tüneli bölümü gelecek yazımızda yer alacak





2 yorum:

Unknown dedi ki...

Lviv'e gitmeden önce bu blogu keşfetsem harika olurmuş. Fazlasiyla faydalı bir calışma olmuş. Elinize saglık. Denetimlerimiz yakın olsa da siz daha sağlam dolaşmışsınız.

ebr dedi ki...

Merhabalar,
Benzer deneyimler edinmek ne güzel. Dilerim sağlıklı günlerde bu güzel geziler devam eder. Nazik yorumunuz ve katkınız için çok teşekkürler. Sevgiyle...