04 Ekim 2010

Benim Patlıcan Yemeğim

Yemeklerin hep aynı şekilde yapıldığını söyler anneler, soğanları küp küp doğrayıp yağda kavurur, üzerine salça ekleyerek biraz karıştırır, sebzeleri ve üzerini geçecek kadar suyu ekleyip pişiririz. Doğru mudur? evet, ama zamanla yaratıcılık ve damak zevki bu sistemi ele geçirmelidir. Benim parlıcan yemeğimde böyle oldu, yeni baharatlar, sebzeler, süreler. Daha çok beğenilmeye başladığına göre artık paylaşabilirim dedim.






Malzemeler;
5 Orta Boy Patlıcan
1 Büyük Patates
2 Orta ya da 1 Büyük Soğan
2 Diş Sarımsak
1 Küçük Çarliston ya da Orta Sivri Biber
Yarım Kırmızı Biber
1 Çay Bardağı Zeytinyağı
2 Yemek Kaşığı Domates Salçası
1 Tatlı Kaşığı Tuz
1 Çay Kaşığı Karabiber (tercihen çekilerek)
Yarım Çay Kaşığı Köri, Kırmızı Biber
Kızartma için yağ.


Yapılışı;
Patlıcanları alacalı soyup, küçük küpler halinde doğrayarak tuzlu suya koyuyoruz.
Patetesleride küçük küpler halinde doğrayarak kurutuyoruz.
Kırtmalık yağımızı kızdırıp önce patates sonra patlıcanları orta derecede kızartıp, kağıt havlunun üzerinde hanluyu sık sık değiştirerek yağlarını alıyoruz.
Soğanları dörde bölerek salata yapmak için doğradığımız gibi ince ince, biberleri ve sarımsakları halka halka doğruyoruz.
Bir yandan patates ve patlıcanlar kızarırken Bir çay bardaği zeytinyağını kızdırıp önce sarımsakları hemen ardından soğan ve biberleri kavuruyoruz.

İki yemek kaşığı salçayı sulandırıp tencereye ekliyor ve kokusu azalana kadar karıştırıyoruz.
Patlıcan ve patatesleri ekleyip, tuz, karabiber, kırmızı biber ve köriyi serperek, üzerlerini çok az geçecek kadar su ekleyerek tencerenin kapağını kapatıp, altını kısıyoruz.
Ara sıra karıştırıyor, kaynamaya başladığında altını kapatıyoruz.

Afiyet Olsun...

Hiç yorum yok: