11 Temmuz 2010

Ayn Rand-Hayatın Kaynağı

Hayatın Kaynağı kitabını ilk elime aldığımda hakkında hiçbir şey bilmeden elimde tutup, hasbel kader başlayıvermiştim. Basımı ve boyutlarıyla bende hala bir çikolata etkisi yapan bu kitap kendimi tanımayla karışık duygularla beni etkisi altına aldı. Düşünmeden diyebilirim ki bu kitap, hayatımın kitabıydı.


Elbette bu kitabı okuduğum dönemde üzerimde bıraktığı etkisi, beklentilerim ve o döneme ait duygularımın harmanıyla, başka bir zamanda okumuş olmamdan daha farklı olabilir. Bunu tam olarak bilemiyorum ama Hayatın Kaynağı’nın öncesi ve sonrasında okuduğum kitaplardan çok azı bende böyle bir etkiyi yaptı. Sayfaları çevirmekle içine girdiğim dünya tam da hayatıma yaymaya çalıştığım ve beklentilerimi bu yönde düzenlediğim küçük bir felsefe kıvılcımı gibiydi.
Kıvılcım gittikçe büyüdü… ve ben yazara da kitaba da hayran oldum. Kitaptaki karakterlerin hayattan böylesine güzel alınıp sunulması ve sadece kendisi gibi olmakla, kendi fikrine güvenip doğru bildikleri yolda kimseden etkilenmeden dimdik duruşları, olması gerekli bir hayat profili çiziyor. Düşüncelerinden tavırlarına kadar her karakter gerçek gibi. Bu kitabı okumak, düşüncelerimin oluşturduğu bir filmi seyretmeye benziyordu. Belki her okurda aynı etkiyi bırakmayacak ya da yazarın benimsediği hayat tarzına kendini yakın hissetmedi ve hissetmeyecek olsa bile, kurgunun kendi içinde tamlığı ve anlatımın güzelliğinin yadsınanmaz olduğunu düşünüyorum.

Ardından okuduğum Atlas Silkindi kitabının üç ciltten oluşacak kadar kalın oluşu da beni bir o kadar heyecanlandırdı. Bu uzun kitap sanki Hayatın Kaynağı’nın devamı gibi. Yine sağlam karakterler kendi hayatlarını kurmuş mutlu ve tamlar, “bir”ler. Bu uzun bir kitabı hiç sıkılmadan okudum. Yayıncısı olan Plato’ya da teşekkürlerimi sunuyorum.

Ebru

4 yorum:

Adsız dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
MorBaykus dedi ki...

Merhabalar Güldencim...

Uzun bir zamandan sonra, yorumlarını yeni okuyabildim. Ayn Rand'ı seviyor olmana sevindim. Ayn Rand kitaplarından Hayatın Kaynağı, Atlas Silkindi ve Yaşamak İstiyorum kitaplarını okudum. Yaşamak İstiyorum, muhtemelen yazarın ilk kitabı olduğu için çok başarılı değil.

Diğer kitaplarını da okumayı isterim, dilerim birlikte bu kitaplardan bahsedebiliriz...
Ebru

Euphoric dedi ki...

waooooww
bu kitap 2 yıl önce doğum günümde hediye olarak geldi
cep boy olduğu için elde zaptetmek biraz zor diye hep ertelemiştim okumayı
bana hediye eden kişide benzer şeyler söylemişti
okumalıyım hemmmmenn

MorBaykus dedi ki...

Elbette herkeste farklı tatlar bırakacaktır ama okumanızı tavsiye ederim. Okuduktan sonraki yorumlarınızı da merak ediyorum...
Umarım okuyup yorumlarsınız, iyi okumalar...
Ebru